Ceza Hukuku | Ankara Ceza Avukatı Elif Buyurgan

Ceza Hukuku Nedir? Detayları Nelerdir? Neleri Kapsar? Ankara Avukat Elif Buyurgan

CEZA HUKUKU

 

Türk Ceza Kanunu’nun 1. maddesinde kanunun amacı ifade edilmiştir.

Der ki; “Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Kanunda, bu amacın gerçekleştirilmesi için, ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiştir.”

Ceza davalarında soruşturma aşamasından başlayarak devamında davası açılması halinde kovuşturma aşamasındaki yargılamada da bir avukat aracılığı ile şahsın hakları korunacak ve yargılama süreci hukuki bilgi ve titiz çalışma ile geçirilecektir. Ceza Hukuku şahsın hem bedenen, hem manen, her türlü özgürlüğünü korumaya yönelik bir hukuk dalı olduğundan ve ceza ile sonuçlanması haline kişi hürriyeti etkileneceğinden alanında ehil bir avukat aracılığı ile yargılama süreci yürütülmedir.

Tutuklamanın mevcut olması halinde kanunda öngörülen yasal süreler içerisinde itirazların yapılması, yargılama sürecinde sunulması gereken beyan ve savunmaların sunulması, yazılı savunmaların yanı sıra Mahkemelerce tayin edilen günlerde duruşmalarda sözlü savunmaların yapılması ve daha bir çok yargılama sürecine dahil hukuki işlemin bir avukat aracılığı ile en doğru şekilde ve hak kaybına uğramalarına sebebiyet vermeyecek şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.

Ceza hukuku, kişilerin hak ve özgürlüklerine yönelik en fazla etkisi olan hukuk disiplinidir. Bu sebeple, Ceza Hukuku’nun uygulanmasında kişi hak ve hürriyetlerini güvence altına almaya yönelik bazı temel ilkeler kabul edilmiştir;

Ankara Ceza Avukatı Elif Buyurgan | Ceza Hukuku İle İlgili Maddeler

Ceza Hukuku’nda İlkeler Nelerdir? Neleri Kapsar? Ankara Ceza Avukatı Elif Buyurgan

Ceza Hukuku’na Hakim olan Temel İlkeler Nelerdir?

  1. Kusur İlkesi

Temel prensip; “Kusursuz Ceza Olmaz” prensibidir.

Bu ilke gereğince fail, işlediği suçtan dolayı ancak kusurlu ise cezalandırılacaktır. Bu ceza da kusuru oranında olacaktır. Ancak ortada bir suçun bulunması da her zaman failin cezalandırılabileceği anlamına gelmez. Bir suç söz konusu olduğu zaman, fail hakkında ceza yaptırımının uygulanabilmesi için suç teşkil eden bu haksızlık dolayısıyla failin kusurlu olması gerekir.

Eğer ki fail mevcut olayda kusurlu sayılamıyor ise, cezalandırılması da mümkün olmayacaktır. Kusur İlkesi yalnızca ceza yaptırımları bakımından uygulanabilir olup, güvenlik tedbiri yaptırımı bakımından uygulanamayacaktır.

 

  1. Suçta Ve Cezada Kanunilik İlkesi

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Md. 38: “(1) Kimse, işlediği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez. (2) Suç ve ceza zamanaşımı ile ceza mahkûmiyetinin sonuçları konusunda da yukarıdaki fıkra uygulanır. (3) Ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur.”

Türk Ceza Kanunu Md. 2:  “Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. Kanunda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz.”

Bu ilke ile yargılamalardaki olası keyfilik hallerinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Kanunun açıkça suç saymadığı hiçbir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez. Kanunda suç olarak tanımlanan bir fiilden dolayı faile uygulanacak olan yaptırımın türü ve miktarı da yine ancak kanunla belirlenebilir.

Ceza Hukuku Neleri Kapsar? Ankara Ceza Avukatı Elif Buyurgan

Ankara Ceza Avukatı Elif Buyurgan, Bu Makalede Ceza Hukuku’nun İlkelerini ve Neleri Kapsaığını Anlatıyor.

  1. Belirlilik İlkesi

Mevcut suç tanımının suçun unsurları ile birlikte açıkça belirtilmiş olması, hangi davranışın suç teşkil ettiğinin ve bu davranışlar için öngörülen yaptırımların nelerden oluştuğunun toplumdaki herkesin anlayabileceği şekilde bir açıklıkta olması gerekmektedir.

  1. Kıyas Yasağı

Kanun maddeleri yorumlanabilir maddelerdir. Kanun maddeleri yorumlanırken ilk başvurulması gereken yardımcı kaynak yine madde metnidir. Bu şekilde lafzi yorum yapılırken madde başlığından ve gerekçesinden de yararlanılmaktadır. Burada bir bağlayıcılık mevcut olmaz, yalnızca yorumsal niteliktedir.

 

 

Kıyas ise, Kanuna bakılıp arandığında açık bir şekilde suç olarak tanımlamasını bulamadığımız bir fiilin, bu fiille az yada çok bazı yönlerden benzerlik gösteren bir başka fiile ilişkin suç tanımı kapsamına sokularak değerlendirilmesidir. Ancak Türk Ceza Kanunu Md. 2 hukukumuzda kıyasın yasak olduğunu açıkça hüküm altına almıştır.

Türk Ceza Kanunu Md.2 Fıkra 3: “Kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. Suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamaz.”

“Ceza Hukukunda; yorum yapmak yasak değildir, ancak direkt kıyas yahut kıyas denilebilecek derecede ileri şekilde bir yorumda bulunmak, bir diğer tabirle genişletici yorum yapmak yasaktır.”

Ceza Hukuku - Suçun Unsurları

Ceza Hukuku’nda Suçun Unsurları | Ankara Avukat Elif Buyurgan

Ceza Hukuku‘nda Suçun Maddi Unsurları Nelerdir?

Suçun maddi unsurları; fail, mağdur, fiil, netice, nedensellik bağı, suçun konusu ve nitelikli hallerden oluşmaktadır. Netice her suçta bulunması gereken bir unsur değildir.

Ceza Hukuku‘nda Suçun Manevi Unsurları Nelerdir?

Ceza hukuku‘nda suçun manevi unsurlar kast ve taksirdir.

Ceza Hukuku‘nda Hukuka Uygunluk Nedenleri Nelerdir?

Hukuka uygunluk nedenlerinin varlığı halinde fiil bütün hukuk düzeni açısından artık hukuka uygun hale gelmektedir. Dolayısıyla, bir hukuka uygunluk nedenine bağlı olarak işlenen fiile ceza yaptırımı uygulanamayacaktır.

Ankara Ceza Avukatı Elif Buyurgan, Ceza Hukukunun Hukuka Uygunluk Nedenleri Makalesinde Açıklıyor.

Hukuka uygunluk nedenleri;

  • Görevin İfası (TCK. Md. 24/1)

“Kanun hükmünü yerine getiren kişiye ceza verilmez” denilmektedir.

  • Meşru Savunma (TCK. Md. 25/1)

Bir saldırı ile karşılaşan kişinin, bu saldırıyı defetmek amacı ile karşısındakine orantılı bir tepkide bulunması hukuk düzeni tarafından meşru görülmektedir.

  • Hakkın Kullanılması (TCK. Md. 26/1)

“Hakkını kullanan kimseye ceza verilmez.”

  • İlgilinin Rızası (TCK. Md.26/2)

“Kişinin üzerinde mutlak surette tasarruf edebileceği bir hakkına ilişkin olmak üzere, açıkladığı rıza çerçevesinde işlenen fiilden dolayı kimseye ceza verilmez.”

Ceza Hukuku‘nda Kusurluluğu Etkileyen Nedenler Nelerdir?

– Yaş Küçüklüğü (TCK. Md.31)

– Akıl Hastalığı (TCK. Md.32)

– Sağır ve Dilsizlik (TCK. Md.33)

– Geçici Nedenler, Alkol ve Uyuşturucu etkisinde olma (TCK.Md.34)

Ceza Hukukunda Kusurluluğu Etkileyen Nedenler Nelerdir? Ankara Ceza Avukatı Elif Buyurgan Anlatıyor

– Cebir ve Tehdit dolayısıyla kişinin irade yeteneğinin etkilenmesi (TCK. Md.28)

– Zorunluluk hali dolayısıyla kişinin irade yeteneğinin etkilenmesi (TCK. Md. 25, f. 2, Md. 92, Md. 99 f. 2, Md. 143)

– Hukuka aykırı ve fakat bağlayıcı bir emrin yerine getirilmesi (TCK. Md. 24, f. 2- 4)

– Hukuka uygunluk sebeplerinde sınırın aşılması (TCK. Md. 27)

– Haksız tahrik (TCK. Md. 29)

– Kastı kaldıran ve kusurluluğu etkileyen hata halleri (TCK.Md. 30, f.1, f. 2, f. 3, 4)

 

Eğer şahsın mevcut olayda algılama yeteneği yoksa yada iradesi ortadan kalkmışsa kusurlu sayılması ve dolayısıyla da cezalandırılması mümkün olmayacaktır.

Hapis cezasının doğurabileceği zararları gidermeye yönelik Kurumlar nelerdir?

Uzlaşma (CMK m. 253, 254); kamu davasının açılmasının ertelenmesi, (CMK m. 171, f. 2 vd.), hükmün açıklanmasının geri bırakılması (CMK m. 231, f. 5 vd.), adli para cezasına hükmetme (m. 52), seçenek yaptırımlara hükmetme (m. 50) ve önödeme (m. 75).

Dava Zamanaşımı ve Ceza Zamanaşımı nedir?

Dava zamanaşımı; suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir zamanın geçmesi halinde, suçu işleyen yada suçu işlediğinden şüphelenilen kişi hakkında artık kovuşturma işlemlerinin yapılmasına devam edilemez ve bu sebeple mahkemelerce “davanın düşmesine” karar verilir. (TCK. Md.66)

Ceza zamanaşımı; Mahkûmiyet kararının kesinleştiği tarihten itibaren belli bir zaman geçmesi halinde, hükmolunan cezanın infazından vazgeçilmesine ceza zamanaşımı denir. Ceza zamanaşımı süresi, hükmolunan cezanın miktarına yada türüne göre farklılık göstermektedir. (TCK. Md. 68, f. 1)

Ceza Hukukunda Davalar Düşer Mi? Neden ve Nasıl Düşer?

Davanın düşmesini gerektiren haller nelerdir?

  • Sanığın veya Hükümlünün Ölümü
  • Dava Zamanaşımı
  • Ceza Zamanaşımı
  • Şikayetten Vazgeçme
  • Af
  • Önödeme

Hayata Karşı Suçlar Nelerdir?

Hayata karşı suçlar; kasten öldürme (TCK.Md. 81-83), intihara yönlendirme (TCK.Md. 84) ve taksirle öldürmeden (TCK.Md. 85) den oluşmaktadır.

Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar Nelerdir?

Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar; kasten yaralama, taksirle yaralama, insan üzerinde deney ve organ veya doku ticaretinden oluşmaktadır.

Malvarlığına Karşı Suçlar Nelerdir?

Hırsızlık, Yağma(Gasp), Mala Zarar Verme, Dolandırıcılık malvarlığına karşı işlenen suçlar arasındadır.

 

Ankara Ceza Avukatı Elif Buyurgan | Ceza Hukuku

Ankara Ceza Avukatı Av. Elif Buyurgan

Kafanızda soru işaretleri kaldıysa, tecrübeli bir ceza avukatı ile görüşebilir, sorunlarınızı daha hızlı ve kolay halledebilirsiniz. İletişim bilgilerimizden bizlere buraya tıklayarak ulaşabilir, buraya tıklayarak ise whatsapp üzerinden randevu alabilir-soru sorabilirsiniz..

Etiketler: