Bilişim Hukuku Nedir? Ankara Bilişim Avukatı Elif Buyurgan

Ankara Bilişim Avukatı Elif Buyurgan Bu Makalesinde; Bilişim Hukuku Nedir? Bilişim Hukukunda IP ve Port Adreslerinin Önemi Nedir? Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle Hırsızlık Suçu Nedir? Gibi bir çok konuyu anlatmakta.

Bilişim Hukuku

Bilişim Hukuku nedir?

Bilişim Hukuku, teknolojik gelişmeler çerçevesinde insanların birçok alanda kullandığı bilginin, elektronik vs. makineler aracılığıyla toplanması, saklanması, işlenmesi, korunması ve bunlardan doğan uyuşmazlıkların çözümü ile ilgilenen hukuk dalıdır. Aynı zamanda bilgi ve teknolojinin kötüye kullanılması ile insanlara zarar verilmesinin önüne geçmek amacıyla ortaya çıkmış olan bir hukuk dalı şeklinde de tanımlayabiliriz.

Bilişim Suçları nedir?

Bilişim Suçları, bilgileri otomatik işleme tabi tutan yada verilerin transferine yarayan bir sistemde yasa dışı, ahlak dışı veya yetki dışı gerçekleştirilen her çeşit davranış olarak tanımlanabilir. Bilgisayar ve iletişim araçları teknolojileri kullanılarak işlenen suçlar da bilişim suçu kapsamına girmektedir.

Bilişim Hukukuna dair genel bilgiler nelerdir?

Bilişim suçları diğer suç tiplerine bakıldığında daha yeni suçlar olduğu için mevcut kanun ve düzenlemeler çok yeterli değildir. Bu sebepler uygulamada tecrübe ve yetenekli olmayı ön plana çıkarmaktadır. Bilişim suçları neticesinde ağır maddi ve manevi sonuçlar da doğmaktadır. Bilişim suçları uluslar arası boyutlarda da işlenebilmektedir.

Bilişim suçlarının türleri nelerdir?

  • Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine Yetkisiz Erişim
  • Bilgisayar ve Bilişim Sistemleri Sabotajı
  • Bilgisayar Yolu ile, Bilişim Sistemleri Kullanmak Suretiyle Dolandırıcılık
  • Bilişim Sistemleri Kullanmak Suretiyle Hırsızlık
  • Bilişim Sistemleri Yolu ile Sahtecilik
  • Bilgisayar Yazılımının İzinsiz Kullanımı
  • Kişisel Verilerin Kötüye Kullanılması
  • Sahte Kimlik Oluşturma ve Kimlik Taklidi
  • Yasadışı Yayınlar
  • Ticari Sırların Çalınması
  • Hackleme

Türk Ceza Kanunu’nda Bilişim Suçları Düzenlemesi

Bilişim Suçları ile ilgili en kapsamlı düzenleme Türk Ceza Kanununda yapılmıştır. Türk Ceza Kanununun onuncu bölümünde TCK. Md. 243 ve devamında bilişim alanında suçlar başlığı altında Bilişim suçlarından bahsedilmektedir. Madde altında; bilişim sistemine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması, yasak cihaz veya programlar konularında düzenleme yapılmıştır.

Bilişim Suçlarının Cezaları nelerdir?

Bilişim sistemine girme Madde 243- (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir. (3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(4) Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme

Madde 244- (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması

Madde 245 –(1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

(3) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

(4) Birinci fıkrada yer alan suçun; a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin, b) Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlâtlığın, c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin, Zararına olarak işlenmesi hâlinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz. Birinci fıkra kapsamına giren fiillerle ilgili olarak bu Kanunun malvarlığına karşı suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümleri uygulanır.

Yasak cihaz veya programlar Madde 245/A- (Ek: 24/3/2016-6698/30 md.) (1) Bir cihazın, bilgisayar programının, şifrenin veya sair güvenlik kodunun; münhasıran bu Bölümde yer alan suçlar ile bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenebilen diğer suçların işlenmesi için yapılması veya oluşturulması durumunda, bunları imal eden, ithal eden, sevk eden, nakleden, depolayan, kabul eden, satan, satışa arz eden, satın alan, başkalarına veren veya bulunduran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle Hırsızlık Suçu nedir?

Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle Hırsızlık suçu, hırsızlık suçunun nitelikli hallerindendir. Cezası hırsızlık suçuna nazaran ağırlaştırılmış durumdadır. TCK. 142/2-e fıkrasında bu suçtan bahsedilmiştir. Maddede; “Hırsızlık suçunun Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle işlenmesi halinde beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Suçun, bu fıkranın (b) bendinde belirtilen surette, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda olan kimseye karşı işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranına kadar artırılır.” denilmektedir. Zarara uğrayan tarafın zararını gidermek suçun yargılaması aşamasında sanık için etkin pişmanlıktan yararlanmasına sebebiyet verecektir. Etkin Pişmanlıktan soruşturma aşamasında yararlanılır ise cezanın 2/3’sine kadar, kovuşturma aşamasında yararlanılır ise ½’sine kadar indirim yapılabilecektir.

Kumar Oynanması için Yer ve İmkan Sağlama suçunun Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle Gerçekleştirilmesi Suçu nedir?

TCK. 228/3 (Ek: 15/8/2017-KHK-694/139 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7078/134 md.) Kumar Oynanması için Yer ve İmkan Sağlama Suçunun bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmesi halinde üç yıldan beş yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.” denilmektedir. 

Bilişim Suçlarında IP Adresi ve PORT bilgisinin önemi

Bilişim suçları ispatta zorluklar yaşanan suç türleridir ve bu ispat zorluğunun giderilmesi açısından IP adresinin tespiti oldukça önem taşımaktadır. IP adresi, bilgisayar internete bağlandığında sistem tarafından farklı farklı verilen bir bakıma kimlik olarak tanınmaktadır. IP adresleri statik ve dinamik IP olarak ayrılmaktadır. Dinamik IP değişkendir, yani internete her bağlanıldığı seferde dinamik IP değişir. İnterneti o an kullanan bir kullanıcı bir IP kullanırken, sonrasında ise aynı IP, internete bağlanan başka bir kullanıcı tarafından da kullanılmaktadır. Ancak Statik IP’de ise IP adresi değişmez, değişken değildir. Belirli IP adresi hangi sunucu yahut aygıt için belirlenmiş ise, onlarda sabittir.

Bir bilişim suçu soruşturması söz konusu olduğunda öncelikle IP tespiti için servis sağlayıcıdan bilgi talep edilmelidir. Ayrıca suça karışan cihazların mensup olduğu GSM firmaları ile de iletişime geçilmelidir. Bazen sadece IP bilgileri ile süreçte yeterli verim alınamamakta, durum netleştirilememektedir. Bu durumlarda da PORT bilgisi devreye girecektir. PORT bilgileri de mevcut GSM operatörü firmalardan sordurulmalıdır. PORT bilgileri bazı firmalarca sistemlerinde tutulur, bazen ise PORT bilgileri kayıtlı tutulmayabilir. PORT bilgisi tutmanın firmalar için hukuki bir zorunluluğu bulunmamaktdır. PORT bilgisinin edinilmesi, çoğunlukla mevcut IP adresinin suçun işlendiği esnada hangi şahıs yada şahıslar tarafından kullanıldığını ortaya çıkarabilecektir. Bilişim suçlarının çözüme kavuşturulması ve fail yada faillerin tespitinde IP ve PORT bilgileri oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Ankara Bilişim Avukatı Av. Elif buyurgan

Ankara Bilişim Avukatı Elif Buyurgan | Bilişim Hukuku

Ankara Bilişim Avukatı | Av. Elif Buyurgan

Kafanızda soru işaretleri kaldıysa, tecrübeli bir bilişim avukatı ile görüşebilir, sorunlarınızı daha hızlı ve kolay halledebilirsiniz. İletişim bilgilerimizden bizlere buraya tıklayarak ulaşabilir, buraya tıklayarak ise whatsapp üzerinden randevu alabilir-soru sorabilirsiniz. Ankara Ceza Avukatı Elif Buyurgan Sorularınızı yanıtlayacaktır, herkese sağlıklı günler dileriz.

Etiketler: