Tazminat Hukuku Nedir? Tazminat Avukatları Ankara Elif Buyurgan

Tazminat Hukuku Nedir? Maddi Tazminat Davası Nedir? Manevi Tazminat Davası Nedir? Trafik Kazasından Doğan Tazminat Hakları Nelerdir? İş Kazası ve Tazminatları Nelerdir gibi birçok soruya Ankara Tazminat Avukatı Elif Buyurgan yanıt veriyor.

TAZMİNAT HUKUKU

Tazminat Hukuku nedir?

Tazminat hukuku, haksız fiillerden yada başkaca bir eylemden doğan tazminat anlaşmazlıklarını konu edinir. Tazminat Hukukunda “maddi tazminat davası” ve “manevi tazminat davası” olmak üzere iki tür tazminat davası vardır.

Maddi Tazminat Davası nedir?

Maddi tazminat davası, ölüm sebebiyle destekten yoksun kalma, malulluk, işgücü kaybı gibi bedensel zararlardan kaynaklanabileceği gibi malvarlığı değerlerinin zarar görmesinden de kaynaklanabilir. Maddi tazminat davası; yaralanma, ölüm, sözleşme ihlalleri, tıbbi uygulama hataları (malpraktis) sonucu meydana gelen ölümler, iş hukukundan doğan tazminat hakları, boşanma davaları, iş kazası sonrası tazminat talepleri vb. olmak üzere birçok hukuki nedenden doğan uyuşmazlıkları çözen bir dava türüdür.

Manevi tazminat davası nedir?

Haksız bir eylem yada işlem sebebiyle davacının psikolojik sağlığını bozan manevi acıların, elemlerin giderilmesi amacıyla açılan davaya manevi tazminat davası denmektedir. Manevi tazminat davaları da maddi tazminat davaları gibi, boşanma davaları, yaralanma, ölüm, iş kazaları, malpraktis davaları vb. birçok hukuki nedenden doğabilmektedir.

Maddi ve Manevi Tazminat davası nerede, hangi mahkemede açılır?

Maddi ve manevi tazminat davaları bütün davalar için yetkili yer olan davalının ikametgahında, eğer davalı taraf tüzel kişi ise (şirket, vakıf, dernek vb.) tüzel kişinin merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılabilir. Sözleşme ihlali sebebiyle açılacak tazminat davaları yukarıdaki yetkili mahkemelerde açılabileceği gibi sözleşmenin ifa edileceği yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde de açılabilir. Eğer birden fazla davalı varsa, tazminat davası herhangi bir tarafın yerleşim yerinde de açılabilir. Haksız fiil halinde zarar gören tarafın ikametgahında da tazminat davası açılabilmektedir. Örneğin, Eğer Burdur’da inşaatta iş kazası geçiren bir işçinin ikametgahı Ankara’da ise maddi ve manevi tazminat davaları Burdur’da açılabileceği gibi Ankara’da da açılabilir.

Trafik Kazalarından doğan Tazminat davaları hangi mahkemede açılır?

Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazaları nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Eğer trafik sigortasını yapan şirkete açılacak bir tazminat davası söz konusu ise görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi’dir. Çünkü sigorta şirketlerinin sorumluluğu bireysel değil ticari bir işten kaynaklanmaktadır.

Trafik Kazalarından doğan Tazminat davalarında zamanaşımı nedir?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 109. maddesinde motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazmini için kaza gününden itibaren iki yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Aynı maddenin ikinci fıkrasında, davanın cezayı gerektiren bir eylemden kaynaklanması durumunda Türk Ceza Kanunu’nun öngördüğü ceza zamanaşımının uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Eylemin suç oluşturması yeterli olup, ayrıca fail hakkında mahkumiyet kararı ile sonuçlanmış bir ceza davasının varlığı da aranmamaktadır. Kaldı ki; Hukuk Genel Kurulu’nun 2015/1495 karar sayılı kararında, tek taraflı kazalarda bile ceza zamanaşımı süresinin bu şekilde uygulanması gerektiği hususu belirtilmiştir.

İş Kazası sonrası hangi tazminat davaları açılabilir?

İş Kazası sonucunda işçinin açabileceği üç tip dava vardır. İşçi; Maddi tazminat, manevi tazminat ve destekten yoksun kalma tazminatı davası açılabilir.

İş Kazası sonrası açılacak maddi tazminat davası neleri içerir?

İş kazası sonrası işçinin vefat etmiş olması halinde ilgili kanun maddesine göre;

  • Cenaze giderleri,
  • Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar,
  • Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar,

İş kazası sonrası işçinin bedensel zarara uğraması halinde ilgili kanun maddesine göre;

  • Tedavi giderleri,
  • Kazanç kaybı,
  • Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar,
  • Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar için maddi tazminat davası açılabilmektedir.

Destekten Yoksun Kalma Tazminatını kimler açabilir?

İş kazası sonucunda açılabilecek bir diğer tazminat davası da destekten yoksun kalma tazminatı davasıdır. Destekten yoksun kalma tazminatı iş kazası ya da meslek hastalığı sonucunda ölen işçinin desteğinden yoksun kalan yakınlarının düştükleri yoksunluk sebebi ile talep edebilecekleri bir tazminat çeşididir. İş kazası sonucunda destekten yoksun kalma tazminatının talep edilebilmesi için işçinin kaza sebebi ile ölmüş olması gerekir. Kabul edilmelidir ki işçi iş kazası sonucunda ölmüş ise, hayattayken bakmakla yükümlü olduğu ya da işçinin desteğine muhtaç olan eş, çocuk, diğer yakınları işçinin desteğinden yoksun kalacaklardır. Bu sebeple, ölen işçinin desteğine muhtaç olan aile bireyleri ya da yakınları, işçinin iş kazası geçirip ölmesi halinde destekten yoksun kalma tazminatı talebinde bulunmak için dava açabileceklerdir.

Ankara Avukat Elif Buyurgan

Ankara Tazminat Avukatı Av. Elif Buyurgan | Tazminat Hukuku

Ankara Tazminat Avukatı | Av. Elif Buyurgan

Kafanızda soru işaretleri kaldıysa, tecrübeli bir tazminat avukatı ile görüşebilir, sorunlarınızı daha hızlı ve kolay halledebilirsiniz. İletişim bilgilerimizden bizlere buraya tıklayarak ulaşabilir, buraya tıklayarak ise whatsapp üzerinden randevu alabilir-soru sorabilirsiniz. Ankara Ceza Avukatı Elif Buyurgan Sorularınızı yanıtlayacaktır, herkese sağlıklı günler dileriz.

Etiketler: